Tilbage i juli skrev vi et blogindlæg om, hvor vigtigt en god og sikker adgangskode er for din it-sikkerhed (er indlægget gået din næse forbi, kan du finde det her).

Indlægget tog hånd om de vigtigste elementer i god kodeordssikkerhed: En stærk adgangskode, Azure AD Password Protection til at sikre en bedre forståelse af, og kultur omkring, adgangskoder og multifaktor-godkendelse som en sikker backup til din adgangskode og it-sikkerheden helt generelt.

Desværre er det langt fra alle, som er klar over, hvordan man egentlig skaber en stærk adgangskode. Det hjælper heller ikke, at vi i løbet af de seneste år har fået at vide, at vi skal skifte kodeord ofte for at holde en høj sikkerhed.

Den retningslinje resulterer bare for tit i, at brugerne laver for simple adgangskoder og skriver dem ned på en lap papir eller andre steder, hvor de er nemme for uvedkommende at få fat i. En konstant skiftende adgangskode er også ifølge Center for Cybersikkerhed med til at forringe it-sikkerheden.

Derfor vil i dette oplæg komme med anbefalinger til, hvordan du rent faktisk går til at lave en stærk adgangskode.

5 råd til en stærk adgangskode

Microsoft har udviklet nogle retningslinjer for god praksis, når det handler om at lave stærke adgangskoder. De har samlet alle retningslinjerne i Microsoft Password Guidance, og sammen med Center for Cybersikkerheds råd og vores egen erfaring, har vi udvalgt de 4 bedste og sikreste råd til, hvordan du skaber en stærk adgangskode:

1. Hold dig fra ord, I bruger i virksomheden

Undgå at inkludere produkt-navne, brand-navne og adresser fra din virksomhed, ligesom du heller ikke skal bruge ord og vendinger, I tit bruger i virksomheden, da hackerne ved, at det er en mulighed. Lav eventuel en liste over de forbudte ord og navne, så alle i virksomheden ved, hvad de skal holde sig fra.

2. Tænk på en sætning

I stedet for at tænke din adgangskode som en tilfældig kombination af bogstaver og tegn, så lav i stedet din adgangskode ud fra en sætning. En sætning er lettere at huske, og du laver adgangskoden ud fra forbogstaverne i sætningen.

Tag fx sætningen ”Gamle Johanne cykler 8 gange til købmanden efter 4 bananer!”. Adgangskoden bliver så til GJc8gtke4b!, og det er en kode, som har en fornuftig kompleksitet.

3. Undgå at blive personlig

Det kan være oplagt at bruge personlige oplysninger i en adgangskode, fordi de er nemme at huske. Bruger du dit mellemnavn, fødselsdato, cpr-nr., adresse eller lignende, så er det ikke alene nemt for hackeren at gætte din adgangskode, men i tilfælde af lækkede adgangskoder, så har du lige pludselig personlige oplysninger liggende på nettet.

4. Få dig et password management-system

Selvom du ikke længere skal skifte din adgangskode hele tiden, så kan du selvfølgelig heller ikke bruge den samme adgangskode flere steder. Derfor er det en rigtig god idé at bruge et password management-system, som både kan lave dine adgangskoder for dig og samtidig opbevare dem sikkert. Langt de fleste systemer bruger multifaktor-godkendelse så selv hvis dine adgangskoder bliver lækkede, kan hackerne ikke få adgang til dine konti.

5. Brug multifaktor-godkendelse, hvor det er muligt

Det er også vores klare anbefaling, at du bruger multifaktor-godkendelse alle de steder, det er muligt – og det er der heldigvis mange steder. Du kan fx bruge multifaktor-godkendelse på Facebook, LinkedIn, WordPress og Office 365. Sammen med et password management-system har du altså en nem opskrift på en rigtig sikker konto.

Vil du vide mere om adgangskoder og it-sikkerhed, så kontakt os via formularen i bunden af siden, eller tilmeld dig vores nyhedsbrev for de nyeste indlæg om it-sikkerhed.

Nyhedsbrev

Klik herunder for at tilmelde dig vores mailliste for at modtage tilbud, nyheder, samt brugbare tips og tricks.

Skriv til os

Har du en forespørgsel til os?
Klik på knappen herunder for at kontakte os. Vi svarer så hurtigt vi kan.

Book et møde

Lad os mødes. Klik på knappen herunder for at booke et gratis og helt uforpligtende møde med en af vores konsulenter.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for relevante nyheder og tilbud.

Tak for din tilmelding!

Share This